Dorohoi News Logo

[FOTO] Proiect educational - parteneriat “Sa ne cunoastem si sa ne pastram traditiile”

Sa ne cunoastem si sa ne pastram traditiile 008

24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. Din pacate insa, obiceiurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii, au fost in buna parte uitate, pastrandu-se doar in amintirea batranilor. Iar in ultimii ani, Dragobetele autohton risca sa fie dat cu desavarsire uitarii, el fiind inlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatura cu spiritualitatea romaneasca.
   
Doamnele profesoare Apetrei Irina de la Scoala cu clasele I-VIII Spiru Haret Dorohoi si Soptica Elena Magda de la Scoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Dumbravita, in cadrul unui parteneriat educational au desfasurat, cu prilejul zilei de Dragobete, o activitate in care au fost implicati elevi din cele 2 scoli avand titlul „Dragobetele - un St. Valentine’s al romanilor”. Scopul acestei intalniri a fost evidentierea diferentelor si asemanarilor dintre stravechea traditie romaneasca de Dragobete si mult mai noua Sf. Valentine’s Day, incercandu-se familiarizarea copiilor cu obiceiurile si semnificatiile specifice acestei serbari a dragostei si reinvierii naturii.
   
Copiii au vorbit despre semnificatia zilei de 24 februarie, facand paralela cu mediatizata serbare de origine occidentala care in ultimul timp este din ce in ce mai promovata in detrimentul celei autohtone. Cele doua clase, ce au colaborat in acest proiect,  au participat la un concurs de karaoke cu cantece populare de dragoste, au realizat mici felicitari folosind tehnica quilling si au invatat sa impleteasca bratara prieteniei folosind  fire rosii si albe,simbolul vietii pure si al iubirii, aceasta facand si legatura cu inceputul primaverii si introducandu-ne in admosfera speciala a sarbatorilor de Martisor. Activitatea a insemnat pentru copii si un bun prilej de a socializa, de a lega noi prietenii si desigur de a invata lucruri noi. (DorohoiNews.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web